QUI SOM SERVEIS CLIENTS NOVETATS CONTACTE INICI

 

GAIA assessora l'Ajuntament de l'Estany en el procés d'implantació de la il·luminació dels carrers amb leds

 

El dia 8 de setembre de 2009 el municipi de l'Estany, al Bages, es va convertir en el primer municipi de Barcelona que instal·la tecnologia led en tot l'enllumenat públic, esdevenint pioner a nivell català i espanyol, i un dels primers a nivell europeu en tenir tot l'enllumenat públic amb aquesta tecnologia.

Durant l'acte d'encesa dels llums que va donar lloc a la inauguració de l'enllumenat, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron, va destacar que "avui L'Estany és un referent per a tots els pobles" i va animar a la resta de municipis a prendre'n exemple. Podeu consultar la notícia publicada a lamalla.cat, o al blog de Joan Antoni Baron.

GAIA ha assessorat l'Ajuntament de l'Estany en el procés d'implantació d'aquesta tecnologia en l'enllumenat públic.

 

Per saber més sobre els dispositius led...
 

Els led (acrònim de l'anglès Light-Emitting Diode) són dispositius en estat sòlid que generen llum d'una manera radicalment diferent a altres fonts de llum.

 

En les bombetes convencionals s'escalfa un filament de metall a altes temperatures, fent que emeti llum. En aquestes bombetes el 90% de l'energia es transforma en escalfor i es perd.


Les làmpares fluorescents generen llum en passar l'electricitat a través del vapor de mercuri, que emet llum UV. Aquesta llum fa que el fòsfor de dins els tubs de les làmpares es torni fluorescent i emeti llum blanca. Tot el procés requereix un balast per a controlar el flux d'electricitat.


En els led, en canvi, es fa circular un baix voltatge de corrent contínua a través de dues capes de material semiconductor, generant-se fotons de llum d'un reduït rang de freqüències. El color de la llum depèn del material semiconductor utilitzat i del tipus de dopant (impureses) que se li agregui. Es necessiten controladors electrònics i conversos de voltatge per a l'ús dels leds amb la xarxa elèctrica.


La il·luminació amb led permet un important estalvi energètic i econòmic, en reduir-se el consum energètic en un 80%, i la seva llarga durabilitat (tenen una vida útil d'unes 50.000 hores) i la resistència (en ser dispositius en estat sòlid són rígids i no contenen elements fràgils) disminueixen la quantitat de recanvis i, per tant, els costos de manteniment. Així mateix, s'obté una reducció de les emissions de CO2, en reduir-se el consum energètic de l'enllumenat.

 

 

     

Contacta amb nosaltres